Friptura In Oala De Presiune
Ingrediente
carne de vaca pentru friptura (fals filet, de exemplu), ceapa, morcovi
condimente (dupa gustul fiecaruia) usturoi, telina americana(nu este obligatoriu), boia dulce sau iute - dupa gust - sare, piper. desigur si ulei.
Preparare
In oala de presiune se prajeste carnea pe toate partile. Se scoate carnea si in acelasi ulei se prajesc nu prea tare ceapa, morcovii, usturoiul - totul taiat in prealabil in felii fine. Se pune carnea la loc, peste legumele prajite, si se adauga apa pana la jumatatea inaltimii bucatii de carne. Daca se acopera carnea cu apa se obtine in loc de friptura rasol.
Se adauga condimentele, poate o lingura rasa de supa de gaina praf.
Se tine sub presiune o ora - o ora si jumatate (depinde de cantitatea de carne si mai ales de calitatea oalei de presiune. Se obtine o friptura excelenta si un sos bogat.
Mare atentie la eliminarea aerului din oala inainte de inchiderea ei.
Daca ramane aer in oala, acesta va creste presiunea rapid insa temperatura va ramane scazuta si se pierde efectul oalei de presiune, fierberea apei la temperatura ridicata.
Servire
Felii, in sos. Sosul poate fi concentrat pe foc, cu sau fara adaus de vin. Cartofi tineri fierti incomplect cu coaja, apoi taiati felii, amestecati cu ulei de masline si dati la cuptor vor forma un adaus excelent la friptura.
Durata
2 ore